AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, kadınları koruyan İstanbul Sözleşmesi hakkında, “Nasıl usulünü yerine getirerek imzalanmışsa, usulünü yerine getirerek sözleşmeden çıkılır” açıklamasını yaptı.
Toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılık ve şiddeti temel alan, toplumsal cinsiyeti tanımlayan ilk uluslararası belge olan ve şiddet faili kadınları korumayı öncelik olarak tanımlayan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme hazırlıklarının yapıldığı açıklandı. Konuya ilişkin konuşan AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, “İstanbul Sözleşmesi ile ilgili olarak sözleşmeden çekilme ile ilgili hazırlıklar yapılıyor. İstanbul sözleşmesi imzalanması yanlıştı. O zaman hangi usul ile yürürlüğe girdiyse aynı şekilde kaldırılacak” dedi.
11 Mayıs 2011 tarihinde İstanbul’da gerçekleşen Avrupa Konseyi Bakanlar Kurulu toplantısında imzaya açılan İstanbul Sözleşmesi’nin resmi adı, Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadele Hakkındaki Avrupa Konseyi Sözleşmesi. Kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddetin önlenmesini amaçlayan, hukuki bağlayıcılığı bulunan ilk uluslararası belge niteliğinde. 1 Ağustos 2014 itibariyle yürürlüğe giren sözleşme bugüne kadar 34 ülkece imzalandı ve onaylandı. Sözleşmeyi imzalamasına karşın henüz onaylamamış ülkelerin sayısı 12, Avrupa Konseyi üyesi olup sözleşmeye imza atmayan ülkeler ise Rusya ile Azerbaycan.
İstanbul Sözleşmesi “toplumsal cinsiyet” kavramının tanımını yapan ilk uluslararası sözleşme olma özelliği de taşıyor. Toplumun, kişilere, cinsiyete dayalı olarak biçtiği rollerin varlığına ve bu kapsamda kadınlara yönelik uygulanan şiddete dikkat çekiyor. Kadına yönelik şiddetin bir insan hakkı ihlali ve ayrımcılık türü olduğunun altını çiziyor.
Sözleşme İstanbul’da imzaya açıldığından bu adla anılıyor. Türkiye, aynı zamanda sözleşmeyi imzalayan ve onaylayan ilk ülke. Sözleşmeyi, herhangi bir maddeye çekince koymaksızın, imzaya açıldığı 11 Mayıs 2011 tarihinde imzaladı ve 14 Mart 2012’de de onayladı.
Fatih Altaylı'dan Feyzioğlu yorumu: Şaşırtıcı olan bir unsur daha var5707 izlenme
New York Times’tan çarpıcı Türkiye değerlendirmesi2037 izlenme
Omicron'da kuluçka süresi kaç gün? Bilim Kurulu üyesi Prof. İlhan yanıtladı87 izlenme
Merkez Bankası'nın 20 Milyar doları nerede?972 izlenme
Davutoğlu 7 Haziran gerçeğini yıllar sonra açıkladı1662 izlenme
Özdil: Tabanca sesi duyduğunda pencereye koşan millet, virüs gelince sanki sürprizmiş gibi panik oldu191 izlenme
Can Ataklı, Erdoğan'ı uyardı: En yakınlarınızın ihaneti çok yakın, anında satacaklar sizi5516 izlenme
Güncel corona virüsü verileri açıklandı! İşte 20 Kasım tablosu770 izlenme