Tüketicileri Koruma Yasası geçen günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sanayi Komisyonu'nda kabul edildi.
Sabah gazetesinden Zübeyde Yalçın'ın haberine göre, söz konusu düzenlemeler telefon, cep telefonu ve internetten açma kapama parası alınmaması, 3 yıl kullanılmayan cep telefonu hatlarının iptali, otoyol, köprülerden kaçak geçiş cezalarının yarısı oranında düşürülmesi olarak sıralanıyor.
Elektrik, doğalgaz, su, telefon, internet gibi hizmetlerde faturaların ödenmemesi halinde kesme işlemi uygulanıyor. Örneğin doğalgazda 36 lira, GSM operatörleri 3050 lira arasında değişen açmakapama bedeli alıyor. Elektrikte ise bu rakam 37 ila 189 lira arasında değişiyor. Bunlar özel sektörde ve belediyelerde olduğu için bir düzenleme söz konusu olmayacak.
Açmakapama paraları konusunda ilgili bakanlıklar bir yönetmelik çalışması başlattı. Önümüzdeki günlerde yapılacak düzenleme ile internet, cep telefonları veya sabit telefonlarla ilgili düzenleme yapılacak. Eğer ekstra bir hizmet gerektirmiyorsa, bu işlem için bir personel görevlendirilmiyorsa yani sadece dijital ortamda bu işlemle hizmet açılabiliyorsa açma kapama parası alınmayacak. Örneğin fatura ödendikten sonra dijital ortamda, bir tuşa basarak açma işlemi halledilebiliyorsa para alınmayacak. Bu kriterlere telefon, cep telefonu ve internet uyuyor.
Mevcut sistemde 7 yıl kullanılmayan cep telefonların hatları iptal ediliyor. Bu sürenin aşağı çekilmesine ilişkin de bir çalışma yapılıyor. Yeni sürenin 2 ya da 3 yıl olması planlanıyor. Böylece klonlama yani kaçakçılığın da önüne geçilecek.
Paralı kullanılan otoyol, tünel, köprülerden kaçak geçenlere verilen ücretin 4 katı cezalar da gündeme geldi. Özellikle İstanbul'da bunun büyük sorunlara neden olduğu, bazı vatandaşların araçlarının bedelinden çok cezası bulunduğu aktarıldı. Toplantıda kaçak geçiş cezasının 4 katından 2 katına indirilmesi önerildi.
Yılmaz Özdil'den çarpıcı yazı...899 izlenme
Politico 'resmi' olarak açıklanmayan hazırlıkları sızdırdı: Erdoğan'ı kızdıracak Türkiye iddiası70 izlenme
Bahçeli'nin sözleri kulisleri karıştırdı82 izlenme
İktidara yakın şirketin anketi Saray'ı panikletti85 izlenme
İBB, koronavirüsün en yoğun bulaştığı 40 mahalleyi belirledi5371 izlenme
Corona virüsünde son durum: Korkutan trend başladı2225 izlenme
Altaylı'nın işaret ettiği Sevilay Yılman, Veyis Ateş'in ses kaydını ifşa etti!3711 izlenme
Yılmaz Özdil: AKP'nin hangi içişleri bakanı düzgündü ki, bu düzgün olsun?5003 izlenme
Bakan Koca, "Virüs taraması yapıyoruz" dolandırıcılığına karşı vatandaşları uyardı
AKP'de masa deviren 'çok mahrem' toplantı: İşte katılan isimler!
Veyis Ateş ve Sezgin Baran Korkmaz arasındaki telefon görüşmelerinde dikkat çeken detay
SON DAKİKA: Bakan’dan asgari ücret açıklaması!