"Kılıçdaroğlu ile Akşener baş başa ne konuştu?" başlıklı bir yazı kaleme alan Abdülkadir Selvi, bayram ziyaretinde ittifakların konuşulduğunu öne sürdü. Selvi yazısında, İYİ Parti'nin Millet İttifakı'ndan ayrılarak yeni kurulan partilerle üçüncü bir ittifak oluşturması seçeneğinin de gündemde olduğunu söyledi.
CHP lideri Kılıçdaroğlu, uzun süredir Saray'ın Millet İttifakını bölmek için çalıştığını belirtmiş, Erdoğan da "Millet İttifakının parçalanması çok önemli" diyerek bu planı doğrulamıştı.
İşte Selvi'nin yazısında aktardığı o senaryolar:
Koronavirüs nedeniyle ailelerin bayramlaşamadığı Ramazan Bayramı’nda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Lideri Meral Akşener’e evinde bayram ziyaretinde bulundu.
İki lider, Akşener’in evinin bahçesinde Ekrem İmamoğlu, Canan Kaftancıoğlu ve Buğra Kavuncu’nun da yer aldığı bir fotoğraf verdiler. Ziyaretin sadece o masa etrafındaki bayramlaşmadan ibaret olduğunu düşünmeyin. Çünkü iki lider heyettekileri bahçede bırakıp eve geçiyor ve 45 dakika süren baş başa bir görüşme yapıyorlar. ‘Millet ittifakı’nın geleceği açısından önemli bir görüşme olduğunu söylemekle yetineceğim.
Meral Akşener’in “HDP, PKK’nın uzantısıdır” sözleriyle başlayıp HDP’li Sırrı Süreyya Önder’in açıklamalarıyla büyüyen tartışma, şimdilik yatıştırıldı. Ama bir hasar bıraktı. Ayrıca ‘millet ittifakı’nın geleceği açısından soru işaretlerinin oluşmasına neden oldu. İYİ Parti ile HDP arasında yaşanan tartışmanın ‘millet ittifakı’nı çatlatma ihtimali Kılıçdaroğlu’nun uykularını kaçırıyordu.
KılıçdaroğluAkşener görüşmesinin başlıklarından birini ‘millet ittifakı’nın geleceğinin oluşturduğu söyleniyor.
Başkanlık sistemine geçilmesiyle birlikte siyasetin paradigması değişti. Kılıçdaroğlu, CHP’yi yüzde 25’in üzerine çıkaramıyor ama ittifaklarla sonuç almaya çalışıyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminde başarılı olamadı ama yerel seçimlerde ittifakların yararını gördü. İstanbul ve Ankara’yı ittifaklar sayesinde kazandı. HDP’nin yer almadığı bir ittifakın Erdoğan karşısında başarılı olamayacağı görüşünde. O nedenle İYİ Parti ile HDP’yi ‘millet ittifakı’ havuzunun içinde tutmaya çaba gösteriyor.
İYİ Parti ittifak sürecinde kozlarını iyi oynamaya çalışıyor. O nedenle İYİ Parti’nin masasında iki seçenek bulunuyor.
1) ‘Millet ittifakı’ ile devam.
2) Saadet, DEVA ve Gelecek Partisi ile üçüncü ittifakı kurmak.
İYİ Parti’de ibre ‘millet ittifakı’dan yana olmakla birlikte üçüncü ittifak da ciddi olarak müzakere ediliyor. Üçüncü ittifakla birlikte hem HDP bagajından kurtulmayı, hem de milliyetçimuhafazakâr ittifakın oluşturacağı sinerjiden yararlanmayı planlıyorlar. Ama her iki modelin de kendine göre artıları ve eksileri var.
Bilim Kurulu Üyesi Mehmet Ceyhan, İstanbul'daki salgın tehlikesine dikkat çekti2707 izlenme
Akşener’e Bayburt’ta provokatif girişim2767 izlenme
Çölaşan: Felaket kapımızda…7935 izlenme
'Bu kadarı da olmaz ya da bunu yapmaz' diyenlere ben söyleyeyim 'AKP durmayacak'4663 izlenme
2022'de devreye alınacak Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'yle çifte maaş alınacak7941 izlenme
Erdoğan açıkladı: Türkiye 3 haftalık tam kapanmaya gidiyor, işte detaylar!1362 izlenme
Ziya Selçuk açıkladı: Sınavlar yapılacak mı?693 izlenme
Deniz Zeyrek'in isyanı: Yazıklar olsun; CHP'li belediyeler cenazesi olan insanlara otobüs tahsis ediyordu66 izlenme