Koronavirüs vakalarındaki artış sürerken Hürriyet gazetesi yazarı Nuray Babacan, Ramazan ayında iktidarın getirmesinin beklendiği yasakları köşesine taşıdı.
Nuray Babacan, "Türkiye’nin en riskli dönemlerde uyguladığı kararlara sadece “kapatma” deniliyor. Bu da, bundan altı ay önce yayınlanan genelgelere yeniden dönülmesi anlamına geliyor. Yani lokantaların, kafelerin kapatılması, belki kuaför ve spor salonlarına yasak gelmesi, 65 yaş ve 20 yaş için yeni kurallar ve saat uygulamasının yapılması, düğün, taziye, asker uğurlama gibi konularda sınırlama getirilmesi. Bunun biraz gevşetilmiş halini marttan önce yaşıyorduk zaten." ifadelerini kullandı.
Nuray Babacan'ın yazısı şöyle oldu:
Korona vakalarının 60 bine dayanmasının ardından yeni önlemlerin gelip gelmeyeceği gündemin bir numaralı konusu oldu. Kulislerde ramazan ayı boyunca kapanma seçeneği tartışılıyor. Hükümetin de bu seçeneğe sıcak baktığı söyleniyor...
Bu hafta netleştirilmesi beklenen ramazan önlemlerinin çerçevesi, başkent Ankara’da en çok konuşulan konuların başında geliyor. İşin içinde olan bilim insanları ve siyasiler, ikiye bölünmüş durumda. Hızla artan koronavirüs vakaları nedeniyle ramazanda “kapanma” yapılmasını savunanlarla, hafta sonu ve akşam sokağa çıkma yasaklarını yeterli bulanlar var.
Hükümette kapalı kapılar ardında yapılan değerlendirmelerde, turizm sezonu açılmadan önce vakaların kontrol altına alınması gerektiği belirtiliyor. Bunun için, ramazanda ‘kapatma’ yapılarak, mayıs ayının ikinci yarısına daha “az vaka ve kontrollü pandemiyle” girmenin doğru olacağını, böylece turizm tanıtım kampanyalarının daha iyi yönetileceğini söyleyenler olduğunu biliyoruz. “Mart başında erken açıldık. Kademeli normalleşmeye nisan ayında başlamalıydık” diyen hocaların sözlerinin dinlenmemesinin faturasının ödendiğini ifade edenler de var.
Bu arada, “tam kapanma” ile “kapatma” arasında ciddi fark olduğu anlatılıyor. Uzmanlar, Türkiye’nin pandemi sürecinde tam kapanma uygulamadığını, bunun üretim ve dağıtım zincirinin de durması anlamına geldiğini belirtiyorlar. Türkiye’nin en riskli dönemlerde uyguladığı kararlara sadece “kapatma” deniliyor. Bu da, bundan altı ay önce yayınlanan genelgelere yeniden dönülmesi anlamına geliyor.
Yani lokantaların, kafelerin kapatılması, belki kuaför ve spor salonlarına yasak gelmesi, 65 yaş ve 20 yaş için yeni kurallar ve saat uygulamasının yapılması, düğün, taziye, asker uğurlama gibi konularda sınırlama getirilmesi. Bunun biraz gevşetilmiş halini marttan önce yaşıyorduk zaten.
Şimdi kulislerde hükümetin, ramazan boyunca “kapatmaya” daha yakın olduğu söyleniyor.
Diğer tarafta farklı görüşler de var. Lokanta ve kafe işletmecileri. Onlar ise tam kapatma şöyle dursun, lokanta ve kafelerin gündüzleri açık kalması ve bugünkü sistemin devam etmesini istiyor. Bir ay önce, ekip kurup, masraf yapıp işletmelerini yeniden açan esnaf, ramazan boyunca gündüzleri lokantaların açık kalmasını istiyor. Üstelik sadece oruç tutmayanlar gideceği için “mesafe” sorunu da aşılacak.,
Şimdi gözler, açıklanacak yeni kararlarda.
Bu kez, turizm sezonuna hazırlanmak için birbir buçuk ay, pres uygulanacak gibi.
Ali Babacan'ın kuracağı partinin A takımı ve tarihi netleşti2598 izlenme
Yılmaz Özdil: Peker bu konuda kesinlikle haklı!1998 izlenme
Fatih Altaylı: İddia o ki, bu işin arkasında Metin Feyzioğlu var9887 izlenme
AKP'nin seçim değerlendirmesi ortaya çıktı: İşte İmamoğlu'nun oy oranı340 izlenme
İçişleri Bakanı Soylu: Adil Öksüz’ün nerede olduğunu biliyoruz2663 izlenme
Peker’in iddialarının odağındaki ilçede neler oluyor?1985 izlenme
Fatih Altaylı'nın Diyanet'e fotoğraflı yanıtı gündeme oturdu!90 izlenme
Ebru Baki duyurdu: Asgari ücret toplantılarıyla ilgili kritik karar!3010 izlenme
Sera Kadıgil CHP'den istifa ettiğini açıkladı! İşte yeni partisi
Yılmaz Özdil: Rol kabiliyeti olan Fahrettin Koca gibi politikacılardan çok korkarım ben...
Dinen caiz değilmiş: Öğretmenlere topuklu ayakkabı yasağı
'Bu sürdürülebilir değil' dedi ve ekledi: Dün akşam aslında seçim tarihi açıklandı!